Napló

Mindennapjaink történési, legfőképp a babásodásról. 2007 januárjától várjuk a csodát. A meddőségi kezelések sikertelenségei után a természetes gyógymódokkal próbálkoztunk. Úgy gondoljuk, a kettő együtt hozhat eredményt.

Lilypie First Birthday tickers

Utolsó kommentek

  • Bee001: Én rájöttem..., ha kimásolod, el lehet olvasni :-))) (2011.06.24. 10:46) Ami hasznos 2
  • Nyonyeszka: @csjudit: Szia Judit! Próbálkozom, de nem lett az igazi Talán így azért már el lehet olvasni. (2011.06.23. 09:06) Ami hasznos 2
  • csjudit: Bár még sosem kommenteltem, de elég régóta olvaslak. 38hetes kismam vagyok és nagyon hasznosnak tl... (2011.06.23. 08:04) Ami hasznos 2
  • Sinsemillia: Hú, hát ez szép eredmény! Gratulálok!! :) (2011.06.07. 13:59) Ugrabugra
  • Nyonyeszka: @Sinsemillia: Szia! Igen, 1:6662 volt. Az én koromban a lehető legjobb érték. :-) (2011.05.28. 22:52) Ugrabugra
  • Utolsó 20

Címkék

10dik hét (7) 10dik heti ultrahang (1) 11dik hét (2) 12dik hét (3) 12dik heti ultrahang (1) 13dik hét (4) 13dik heti ultrahang (1) 14dik hét (1) 15dik hét (2) 16dik hét (5) 17dik hét (3) 18dik hét (2) 19dik hét (2) 20dik hét (3) 21dik hét (1) 21 napi hormon (2) 22dik het (3) 23dik hét (1) 24dik hét (1) 25dik hét (3) 25dik heti ultrahang (1) 26dik hét (1) 27dik hét (1) 28dik hét (2) 29dik hét (2) 29dik hét ultrahang (1) 30dik hét (2) 31dik hét (1) 32dik hét (2) 33dik hét (1) 34dik hét (1) 35dik hét (1) 36dik hét (2) 37dik hét (3) 38dik hét (3) 39dik hét (1) 3 napi hormon (1) 4dik hét (4) 5dik hét (5) 5dik hét ultrahang (1) 6dik hét (6) 6dik hét ultrahang (2) 7dik hét (3) 8dik hét (6) 8dik hét ultrahang (1) 9dik hét (5) afp (2) ágynyugalom várandósság alatt (4) alhasi szurkálás várandósság alatt (1) amniocentézis (2) áramlás (1) babakocsi (3) babamozi (1) babaruha (4) babaszoba (3) babaváró (1) babaváró lista (2) baba mozgas (2) baba mozgása (1) bejelentés (1) belgyógyászati vizsgálat (1) bevérzés (3) biorezonanciás allergia vizsgálat és állapotfelmérés (1) bölcsőhalál megelőző előadás (1) ciklushossz (1) ciris (1) colonix (1) crinone (5) crl (1) csecsemő újraélesztés (1) ctg (1) cukorterheléses vizsgálat (1) dalszöveg (1) down szures (2) ekg (1) életképek (29) érzések (1) euthyrox (4) felülvizsgálat (1) flowmetria (1) fsh (3) genetikai ultrahang (2) gömbölyödés (2) gondolatok (8) györgy tea (3) hányás (1) hasmenés várandósság alatt (1) hcg (3) hematóma (3) hormonok (1) hüvelygoma (1) ideginger terápia (28) keményedés (1) kérdések válaszok (2) kert 2010 03 (1) kismama kiskönyv (1) kismama melltartó (1) klinikák (1) köldökzsinór (1) kombinalt teszt (2) korionboholy vizsgálat (1) kötelező nőgyógyászati vizsgálatok (1) középidős fájdalom (1) kultúra (7) labor (1) lélek melengető (4) lh (3) magne b6 (2) magzatvíz (1) málnalevél tea (1) mama masszázskrém (1) mama masszázsolaj (1) megjön érzés várandósság alatt (11) méhlepény (2) mom (1) mozgások (1) mozi (1) munkahely (1) nst (5) ösztrogén (1) pajzsmirigy terhesség (2) petezsák (3) pgd (1) pimafucin hüvelykúp (1) pocakfotó (19) pozitív terhessési teszt (7) progeszteron (4) prolaktin (5) pszichológus (1) pulzálás (1) rutascorbin (2) sav (1) streptococcus (1) stressz (1) szervezet ph (1) szikhólyag (3) szívhang hallgató (2) szívműködés (1) szonográfus (1) szülés (1) szülésre készítő meditáció (1) szülész nőgyógyász (1) szülés beindulása (1) terheléses cukor (1) terhesgondozás (15) terhességi keményedés (1) tsh (4) utrogestan (1) vákum (1) várandóssági tünetek (57) vargha meddőség tv műsor (1) vargha módszer (28) védőnő (6) vers (5) vérvétel (2) vitaminok várandósság alatt (2) yamato (1) zene (2) Címkefelhő

Hormonok és ciklus

2010.04.06. 22:03 - Nyonyeszka

Címkék: lh hormonok progeszteron ösztrogén fsh prolaktin

A teljesség igénye nélkül, a lényeget kiemelve próbálom ebbe a posztba bevésni, amit Zita West-től és Marina Nicholas-tól tanultam a hormonok szerepéről a fogamzásban. Hosszú lesz, és elképzelhető, hogy több napig fogom írni és szerkeszteni.

Források tehát:
(1) Zita West: Gyereket szeretnénk
(2) Marina Nicholas: Három lépés a termékenységért
(3) babafalva.hu: Menstruációs ciklus
 
Mik is azok a hormonok? postások, kémiai üzenethordozók a szervek között. Egymással szoros kapcsolatban állnak, összjátékukon múlik minden tevékenység, ha az egyik eltolódik, húzza magával a többit is. A fogamzáshoz szükséges hormonok működését pl. befolyásolják a stressz hormonok.
 
Miféle üzeneteket közvetítenek a hormonok a ciklus során?
 
Tüszőérési fázis
 
A ciklus első napján a hipotalamuszban az agy gonadotropinkiválasztó hormont (GnRH gonadotropin releasing hormone) termel. Ez az agyalapi mirigynek (hipofízis) üzen, hogy válasszon ki FSH-t (tüszőserkentő vagy folliculus stimuláló hormon). Ahogy a nevében is benne van, az FSH termelődése beindítja a tüszőérést a petefészkekben. A megnövekedett tüszők ösztrogén kiválasztásra serkentik granulosasejtjeiket. (1) Az egyre több ösztrogén visszahat a hipotalamuszra, és a GnRH változás hatására egyre nagyobb az LH (sárgatest serkentő vagy luteinizáló) kiáramlás, ami progeszteron termelésre serkenti a tüszőt, és a tüsző eléri teljes érettségét.  (3)
 
Az a csodálatos ösztrogén
 
Az ösztrogén egy hormoncsoport. Növekedést serkentő és szöveterősítő, a női nemi jelleg kialakításáért felelős. (1) Három képviselője az ösztron (E1), ösztradiol (E2) és ösztriol (E). Arányuk 10:100:1. (3) A tüszőérési fázisban az ösztrogénszint egyre csak emelkedik. Közben a szervezet endorfinokat, közérzetjavító hormonokat és természetes fájdalomcsillapítókat bocsát ki. Ezért az energikusság a ciklus első felében.
 
Az ösztrogén áldásos tevékenységének hatásai:
- alkalmassá teszi a méhet a megtermékenyített petesejt befogadására
- közelebb hozza a petevezeték tetejét a petefészekhez
- segíti a petesejt mozgását a méh felé azáltal, hogy fokozza a petevezetők összehúzódásait
- emeli a libidót, és pont a kellő időre tetőzi azt
- kitágítja a vérereket, fokozza a véráramot, ami a szervek jó működésének feltétele. Tápanyagot szállít a sejtekhez és elszállítja a hulladékot. A fejlődő sejtek és növekvő petesejtek számára is fontos a vér oxigénellátása. Ez a feszes bőr titka is. Az arcé és a hüvelyé egyaránt. Oxigén dús, jó vérellátás
- közvetítésével a kalcium eljut a csontokba, azok szilárdak maradnak
- serkenti a méhnyak váladék* termelődést, és felpuhítja és kinyitja a méhszájat, segítve a sperma eljutását a petevezetékig a méhnyakon keresztül (1)
- elősegíti az emlőben a zsírállomány létrejöttét és fenntartását
- serkenti a jó koleszetrin szintjének (HDL) növelését
- gátolja a rosz koleszterinszintet (LDL, VLDL) vagy a csont leépülését (3)
 
* az ösztrogén jelenlétére a méhnyak váladék milyenségéből következtethetünk. Ez a váladék a ciklus során folyamatosan változik, közvetlenül az ovuláció előtt teljesen rugalmassá és átlátszóvá válik, tojásfehérjeszerű lesz, és egyes irodalmak szerint, akár 10 cm-re is széthúzható az ujjak között. Sajnos ilyet még sohasem láttam, de ahogy bekövetkezik, lefotózom, hogy itt álljon mintapéldául. :-)
 
Másik fontos megjegyzés, hogy a méhnyak váladék mennyiségét és minőségét nem csupán a hormonok, de életmódunk is befolyásolja.
 
Amikor fogamzásról beszélünk, az ösztradiol nevű ösztrogénfajtára utalunk. 
 
Ösztrogéntermelést befolyásoló tényezők
 
- az optimálisnál 15-20%-kal alacsonyabb testsúly, minek következtében leáll a menstruáció
- túlzott rostanyag bevitel
- antibiotikumok
- túlzásba vitt testedzés
- dohányzás
 
Ergo, a zsírszegény, tápanyagban gazdag, és rostokban megfelelő mennyiségű táplálkozás hozzájárulhat a hormonháztartás egyensúlyához. (Ne kérdezzétek, mi a megfelelő mennyiségű rost és tápanyag, már nem tudom. Ösztönből eszem, amit megkívánok.)
Mind az alacsony, mind a túlzott ösztrogéntermelés negatívan befolyásolhatja a fogamzást.
 
Manapság könnyű magas ösztrogénszintet produkálni, köszönhetően korunk étrendjének és életmódjának, a felesleg azonban jó májfunkcióval és optimális emésztéssel eltávolítható. (1)
 
Megjegyzés: endometriózis, PCOS és mióma betegségben szenvedőknél kerülendő a túlzott növényi ösztrogén fogyasztása. (2)
 
Megjegyzés még: a ligetszépe olaj gamma lenolajsavat tartalmaz, ami prosztagladin E1 nevű anyaggá alakul, és segít nyers tojásfehérje-szerű váladékot létrehozni, tehát a barátunk. :-). Segít még a bőséges folyadékfogyasztás (nyilván nem jéger és kóla formájában, az antihisztaminok és nagy mennyiségű (1000 mg-nál több) C vitamin fogyasztásának kerülése.
 
Tüszőrepedés
 
Ott tartottunk, hogy megnövekedett az ösztrogénszint, ami az agyalapi mirigyet LH kiválasztásra serkenti. Az LH kiáramlás FSH csökkenést okoz. Ovuláció előtt a tüsző a progeszteron gyors termelődését idézi elő. Ez is hatással van arra, hogy a hipotalamusz meddig termeli az FSH-t. Amint a tüszőserkentő hormon kiválasztása leáll, a hipotalamusz prosztagladinokat küld a tüszőbe, amik lebontják a tüsző falát, tehát segítik a petesejt kiszabadulását. Az LH pedig az ösztrögén csúcs után kb 24 órával hirtelen megugrik. A LH csúcs után 9-36 órával a tüsző megreped, s petesejt kiszabadul. (3) Bekövetkezik a hőn áhított ovuláció (tüszőrepedés).
 
A megfelelő ösztrogénszint fontossága a tüszőrepedéshez
 
- az ovulációhoz szükséges, hogy az ösztrogénszint elérjen egy küszöbértéket, ami a tüszőrepedést és a pete kiszabadulását létrehozó LH növekedést okozza
- ennek az ösztrogénszintnek megfelelő időn keresztül kell fennállnia, ellenkező esetben, nem történik ovuláció
- a termelődő ösztrogén szintje mutatja a pete érettségét, ami azért fontos, mert éretlen pete nem tud megtermékenyülni vagy ha ez meg is történik, nem jön létre életképes embrió, és csakis az érett pete képes egyetlen spermát befogadni, kizárva a többit
 
Ha magas az ösztradiol
 
Az FSH szinttel együtt mérik (általában 1-5. ciklusnapon). Ha magas, vagy cisztát jelez, vagy a petefészek tartalékainak kimerülését.
 
Bekapcsolódik a progeszteron is a buliba 
 
A petesejt helyén maradó üreg és az ottmaradt granulosasejtek még több progeszteront termelnek és ösztrogént.
 
Luteális (sárgatesti fázis)
 
A progeszteron átveszi a főszerepet. Ovuláció előtt még csak kis mennyiségben, utána azonban bőségesen képviselteti magát. Feladatai:
- puhítja és szivacsossá teszi a méh bevonatát (méhnyálkahártya), hogy segítse a megtermékenyített petesejt tapadását és beágyazódását
- megakadályozza a menstruáció elindulását, azáltal, hogy védi a méh bevonatát
- gondoskodik a méhnyálkahártya folyamatos vérellátásáról, ha a petesejt szeretne beágyazódni
- ovuláció után hatására megnövekedik az alap testhőmérséklet
- felkészíti a szervezetet a terhességre, szülésre és szoptatásra. A mellduzzanat a ciklus második felében és a terhesség idején is neki köszönhető, csak úgy, mint a székrekedés terhesség alatt (hatással van a bélben levő izmokra), vagy a szédülés és fáradékonyság a ciklus második felében (áldunk téged progeszteron!)
- előkészíti a szülést azáltal, hogy a simaizomra is hatása van, és felpuhulnak a méhszalagok tőle (1)
- szabályozza a petesejt vándorlását
- alacsonyabb szintje stimulálja, magasabb szintje gátolja az agyalapi mirigyből az LH kiürülését
- a tejelválasztást gátolja, de segíti az emlőben a tejcsatornák és tejmirigyek fejlődését (3)
 
A progeszteron a terhesség 12. hetéig termelődik, ekkor a méhlepény veszi át a szerepét. Ha nincs beágyazódás, csökken a progeszteronszint, és elindul a menstruáció, azaz leválik a méhnyálkahártya.
 
Ha kevés a progeszteron
 
A leggyakrabban előforduló hormonelégtelenség a progeszteronhiány. Hatásai:
- érzékeny vagy duzzadt mell
- periodikus fejfájás
- szorongás
- ingerlékenység
- álmatlanság, alvási problémák
- indokolatlan hízás
- permenstruációs tünetek
- ciklus alatti vérzések
- csökkent termékenység
 
Mitől ?
 
A progeszteronhiány a más hormonok közötti egyensúlyzavar következtében alakul ki. Például:
- ha nincs ovuláció, nem termelődik progeszteron a luteális fázisban
- a sárgatesti szakasz rövid ideig tart
- a tüsző megérik, de nem reped meg (az orvosom azt mondta, ezek a petefészekben maradt vízzel teli meg nem repedt tüszők a ciszták, vagy legalábbis egyes fajtái a cisztáknak, na és ezekkel nagy számban büszkélkedhetek)
- a hipotalamuszból és az agyalapi mirigyből hibás üzenet érkezik, emiatt hibás az FSH kiválasztás, nem megfelelő az LH válasz, vagy túl sok a prolaktin (tejtermelésre és sárgatestre ható hipofízishormon). És szépen lassan idáig is eljutottam, már a prolaktin szintem is több, mint a referenciatartomány értékei. :-(
 
Mit tehetünk progeszteronhiány esetén?
 
- természetes progeszteron szedése szigorúan orvosi felügyelet mellett
- vitamin- és ásványi anyag hiány pótlása (B6, E vitamin, ligetszépe olaj, magnézium)
- gyógynövény specialista felügyelete mellett szedhető illatos barátcserje
- a stressz okainak megállapítása és megszüntetése (remek, talán az egész életemet át kellene szerveznem)
- túlzásba vitt sportolás csökkentése
- túlságosan alacsony testsúly növelése (erre nincs szükségem)
 
FSH
 
Korábban is említettem már. Ismétlés a tudás anyja alapon nézzük újra a szerepét ebben a csodás rendszerben (ami nálam nem működik túl flottul, valahogy senki nem tudja benne, mi lenne a dolga, vagy egy bolond talán százat csinál). Szóval ő egy gonadotrop hormon, méghozzá a tüszőserkentő, amit az agyalapi mirigy termel.
 
- ráveszi az tüszőket az ösztrogén termelésére
- a petesejetet és tüszőt az érésre
- elősegíti a petesejt osztódását
- ovuláció létrejöttét
- sárgatest kialakulását
- és a progeszteron termelését
 
Kiválasztásást az androgén és az ösztrogén gátolja, hiányuk fokozza. (3)
 
Minél alacsonyabb az FSH és az ösztradiolszint a 1-3. ciklusnapon, annál nagyobb az ok a bizakodásra, ugyanis, ha a petefészek tartalékai csökkennek, magasabb FSH kell ugyanolyan eredmény eléréshez. Az alacsony FSH azonban nem féltetlenül jelenti azt, hogy jó minőségűek is a sejtek (elő példa vagyok rá).
 
Az alábbiak a stimulációra adott várható válaszkészséget mutatják.
 
Ha az FSH szint:
6 alatti: kiváló a válaszkészség (5,9-cel indultam 2008 januárban, most 7,9)
6-8: normális, jó válaszkészségre lehet számítani
8-10: megfelelő, válaszkészség normális és kissé csökkent
10-12: alacsonyabb petefészek tartalékra utal, általában kevéssé reagál a stimura, és a sejtek minősége is rosszabb (én a 6-os szintem tudtam 26 vacak minőségű sejtet produkálni)
12-17: még kisebb reakció, még rosszabb sejtek
17 fölött: "nincs remény" (add Uram, hogy ezt csak 30 év múlva kelljen realizálnom először)
 
Az emelkedett értékek a klimax közeledtét jelezhetik (klimaxot megelőző tíz éves (!) életszakaszban jelentkezhet emelkedett szint).
Megjegyzés a könyv szerzőjétől: 12-es és 14-es értékekkel estek már teherbe spontán is nők.
 
Mit tehetünk, ha magas szinttel találjuk magunkat szemben?
 
Nem egyszerű, és jelenleg nincs is hatékony kezelés az emelkedett szint csökkentésére, de ne veszítsük el a reményt. A kutatások szerint az akupunktúra segíthet. És mit tehetünk még?
- méregtelenítő kúra
- só fogyasztás csökkentése
- napi minimum 2 l palackozott vagy szűrt víz fogyasztása (nem tudom számít-e a viszonylag alacsony szintemnél, de én vagy 3 liter vizet magamba tolok egy nap)
- minden koffeines (tea is), cukros és szénhidráttal dúsított ital mellőzése (na fene, épp most ittam meg a moziban fél liter kólát, na persze vagy 2 hónap után először)
- testsúly csökkentése, ha szüksége
- rendszeres, mértékletes mozgás
- relaxálás mély légzéssel, meditációval tüdőn át
- illatos barátcserje, kizárólag gyógynövény specialista ellenőrzésével
- 50 mg B6-ot tartalmazó B vitamin komplex szedése
- cink
- esszenciális zsírsavak (ligetszépolaj vagy dokozahexánsav) fogyasztása naponta
- babfélék, zöldségek, hagymafélék és fokhagyma fogyasztása (segítik a májnak a felesleges ösztrogén lebontását)
 
LH
 
Róla is esett már szó e röpke bejegyzésben.
 
- lényeges szerepe van az ovuláció létrejöttében
- stimulálja a progeszteron termelést
- fokozza a petefészek vérellátást
- segíti a petesejt osztódását
 
Kiválasztását az ösztrogén serkenti, a progeszteron gátolja. (3)
 
Ha az 1-5. napi érték magas, az PCOS-re (policisztás ovárium szindróma) utal.
 
Prolaktin
 
Az én újabb mumusom. És valóban magasabb lehet a kelleténél ebben a pillanatban is, mert most is érzem, hogy fájnak a bimbók. Azóta rendszeresen érzem, amióta a második lombikban terhes lettem. Emlékszem a missed ab műtét után pár nappal, még egy pici tej is kifolyt a cicimből. Az egyikből kétszer is. Arra ébredtem éjszaka, hogy nedves a pizsim. Őrület.
 
Na de térjünk vissza a prolaktinra. A hipofízis (agyalapi mirigy termeli). Gátolja a tüszőrepedést. Ezért nem esnek teherbe a szoptatós anyák. Ha magas a szintje, duzzadt és érzékeny a mell, az ovuláció hiánya pedig rendszertelen mensit okoz.
Normálisan a terhesség vége felé, a vajúdás és a szülés alatt növekszik meg. Segíti a tejtermelést.
 
Mitől lehet indokolatlanul magas?
 
- az agykéregben termelt ingerületátvivő anyag (a dopamin) csökkent termelése. Ez a libidó és a nemi vágy csökkenéséhez is vezethet.
Mi okozhat csökkent dopamin kiválasztást? Akár a túlzott sport, akár a fokozott adrenalin kiválasztással járó stressz.
- gyógyszerek (antidepresszánsok, vérnyomásszabályzók, érzéstelenítők)
- kábítószerek pl. kokain
- alkoholfélék, főleg a sör
- pajzsmirigy csökkent működése
- PCOS
- agyalapi mirigy jóindulatú daganata (úgy tudom, ez már csak extrém magas szint esetében)
 
Hogyan kezelhető és/vagy befolyásolható?
 
- gyógyszeresen (na, ezt nem akarnám)
- mély relaxációt kiváltó technikákkal (pl. masszázs, reflexológia, meditáció)
- rendszeres, nem túlzott mértékű testmozgás
- B vitamin, magnézium, cinkben gazdag étrend
- esetleg B6, cink, magnézium pótlás
- alkohol és drogok kerülése
 
A prolaktinszint helyreállítása után, a legtöbb esetben rendbe jön az ovuláció is. (1)
 

OMI (Oocyte Maturation Inhibiting Hormon)

"a petesejt érését szabályozza azáltal, hogy megakadályozza annak idő előtti megérését." (3)

Folyt. köv.

A bejegyzés trackback címe:

https://nyonyeszkak.blog.hu/api/trackback/id/tr901892712

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.


süti beállítások módosítása